Att äga en husbil betyder frihet på hjul – men för att verkligen kunna njuta av friheten behövs också rätt husbilsförsäkring.
Se ditt prisHär listar vi populära bilförsäkringar just nu. Klicka dig vidare för att se priser och villkor.
Försäkringsbolag |
Info |
Pris |
![]() |
Allrisk/drulle ingår alltid ICA-bonus på hela premien Dubbel ICA-bonus när du betalar med något av ICAs bankkort på ICA |
Se ditt pris |
![]() |
Självrisk endast 2000 kr vid skadegörelse Ingen ungdomssjälvrisk om du själv är under 24 år Feltankning, nyckelförlust och kupéskada upp till 8 år/12000 mil |
Se ditt pris |
![]() |
Krishjälp ingår Allrisk bil ingår Månadsbetalning utan extra kostnad |
Se ditt pris |
Husbilar är ofta värdefulla fordon och det gäller att skydda sin investering utan att betala onödigt mycket. I den här guiden går vi pedagogiskt och lättsamt igenom allt om husbilsförsäkringar: hur du jämför husbilsförsäkring hos olika bolag, vad som påverkar din försäkring för husbil och pris, samt hur du hittar den bästa och billigaste husbilsförsäkringen som passar dina behov. Läs vidare för att få konkreta tips, jämförelser och en tydlig översikt som hjälper dig hitta bästa husbilsförsäkringen för just din husbil.
En husbil ger möjlighet att resa vart du vill och när du vill, men med friheten kommer också ansvar. Försäkring husbil är inte bara ett smart sätt att skydda dig ekonomiskt – det är faktiskt ett lagkrav att minst ha trafikförsäkring om husbilen är påställd (dvs. används i trafik). Utan försäkring riskerar du höga kostnader ur egen ficka om något skulle hända. En bra husbilsförsäkring ger dig trygghet på vägen och täcker sådant som stöld, olyckor, brand eller andra skador. Dessutom kan rätt försäkring ge stöd vid till exempel motorhaveri eller om du råkar ut för en incident under semestern. Kort sagt: en husbil är en stor investering, och en skräddarsydd försäkring skyddar både din plånbok och din fritid.
När du ska försäkra din husbil finns det huvudsakligen tre omfattningar att välja mellan: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vilken nivå du behöver beror på hur nytt och värdefullt ditt fordon är samt hur mycket skydd du vill ha. Här förklarar vi de olika typerna:
Trafikförsäkringen är lagstadgad för alla fordon i trafik och utgör grundskyddet för din husbil. Den är den absolut billigaste husbilsförsäkringen du kan teckna, men täcker också minst. En trafikförsäkring ersätter personskador för alla inblandade samt skador på andras egendom vid en olycka där du är vållande. Däremot får du ingen ersättning för skador på din egen husbil vid en krock eller olycka om du bara har trafikförsäkring. Vissa försäkringsbolag inkluderar extra moment även i trafikförsäkringen (t.ex. kristerapi eller olycksfallsersättning för förare), men det är inget krav. Trafikförsäkring passar främst dig som vill ha en så billig försäkring som möjligt och kanske har en äldre husbil med lågt värde, där du kan acceptera att inte få ersättning för fordonet vid en skada.
En halvförsäkring för husbilen inkluderar alltid trafikförsäkringen och lägger därtill ett bredare skydd för en rad olika händelser. I en typisk halvförsäkring ingår vanligtvis skydd för:
Halvförsäkringen ger med andra ord ett mer heltäckande skydd för både husbilen och det du har med dig – förutom skador på själva fordonet vid en trafikolycka. Kostnaden för en halvförsäkring är högre än för trafikförsäkring, men du får också betydligt mer täckning. För de flesta husbilsägare är halvförsäkring ett bra grundläggande skydd, särskilt om husbilen inte är helt ny.
Helförsäkring är det mest omfattande skydd du kan ha för en husbil. En helförsäkring innefattar allt i halvförsäkringen och dessutom vagnskadeförsäkring – det vill säga ersättning för skador på din egen husbil vid en trafikolycka, singelolycka eller skadegörelse. Om du exempelvis skulle krocka med ett träd eller om någon repar karossen på din parkerade husbil, så täcks dessa skador av vagnskademomentet som ingår i helförsäkringen. Därmed får du med helförsäkring ett komplett försäkringsskydd: oavsett vad som händer din husbil kan du få ersättning (förutsatt att händelsen omfattas av villkoren).
En helförsäkring är dyrast av de tre nivåerna, men för en nyare eller värdefull husbil är den ofta värd kostnaden. Tänk på att många nya husbilar levereras med en vagnskadegaranti från tillverkaren som brukar gälla de första åren (ofta upp till 2–3 år). Under den perioden täcks vagnskador redan av garantin, och då kan en halvförsäkring räcka tills garantin går ut. Därefter är det klokt att uppgradera till helförsäkring för att fortsatt ha skydd för karosskador och andra dyra reparationer på din egen husbil.
Priset för en husbilsförsäkring kan variera kraftigt beroende på flera faktorer. Försäkringsbolagen bedömer risken och sätter premien utifrån bland annat:
Som ett exempel kan en äldre mindre husbil med endast trafikförsäkring kosta några tusenlappar per år i försäkring, medan en nyare husbil av högre värde med helförsäkring kan kosta över tio tusen kronor per år. Det lönar sig alltså att se över sina behov noggrant så att man varken är under- eller överförsäkrad.
För att hitta den bästa och billigaste lösningen bör du jämföra husbilsförsäkringar från flera försäkringsbolag. Priserna kan variera och varje bolag kan erbjuda lite olika villkor eller förmåner. Här är några steg och tips när du jämför:
Genom att noggrant jämföra innan du bestämmer dig kan du hitta en försäkring som ger dig rätt skydd till lägsta möjliga pris. Kom ihåg att det är enkelt att byta bolag om du hittar en bättre deal – försäkringar tecknas vanligtvis årsvis, men du kan säga upp din gamla i samband med huvudförfallodagen och flytta till ett billigare/bättre alternativ.
Många frågar sig vilken som egentligen är den bästa husbilsförsäkringen. Svaret beror på dina specifika behov och prioriteringar. Bästa husbilsförsäkring för en person behöver inte vara bäst för en annan. Om du framförallt vill ha sinnesro och ett komplett skydd för ett dyrt fordon kan det bästa valet vara en helförsäkring hos ett bolag med toppbetyg i kundservice. Om priset är absolut viktigast kanske en enklare försäkring eller bolaget med lägst premie är rätt för dig.
Några försäkringsbolag som ofta får höga betyg i oberoende jämförelser och av kunder är till exempel ICA Försäkring och Folksam. De kombinerar breda skydd med bra kundsupport, vilket gör att många upplever att de får bästa husbilsförsäkringen för pengarna där. Samtidigt är det inte säkert att det dyraste alternativet automatiskt är bäst – ett billigare bolag kan erbjuda lika bra skydd för just din situation.
För att hitta den bästa och billigaste husbilsförsäkringen gäller det att göra sin hemläxa. Fundera över vilken omfattning du behöver, jämför priser och villkor noga, och glöm inte att väga in mjuka värden som kundservice och tidigare kundomdömen. Då ökar chansen att du får en försäkring som både är snäll mot plånboken och ger dig trygghet på vägarna. Med rätt försäkring kan du sedan lugnt ge dig ut på nya äventyr med husbilen, i vetskap om att du har ett ekonomiskt skyddsnät om något oförutsett skulle inträffa.
En husbilsförsäkring kan innehålla trafikskydd, stöldskydd, brandskydd, glasförsäkring, rättsskydd och vagnskada – beroende på om du väljer trafik-, halv- eller helförsäkring.
Ja, minst trafikförsäkring är obligatorisk för alla husbilar som är påställda.
Ja, du kan byta vid huvudförfallodagen eller om du ställer av husbilen. Vissa försäkringsbolag har ingen bindningstid, vilket gör att du kan byta när du vill.
Ja, de flesta husbilsförsäkringar gäller inom EU och EES. Kontrollera villkoren för utökat reseskydd.
Självrisken varierar mellan 1 500 och 6 000 kr beroende på skadetyp och försäkringsbolag.